Nazorg

Voor de meeste mensen komt een ongewenste zwangerschap onverwacht. Sommigen kiezen heel bewust voor abortus, maar voor anderen kan het een heel lastige beslissing zijn.

Regelmatig zijn er na een abortus gemengde gevoelens. Dit kan verdriet zijn, en/of juist opluchting. Spijt is iets wat gelukkig maar weinig voorkomt. Verdrietig zijn betekent meestal niet dat je spijt hebt. Maar ook als het een bewuste keuze was, moet het soms een plekje krijgen en dat heeft tijd nodig. Het kan zijn dat je daar graag hulp bij wil. Die hulp is er.

Als abortus voor jou een lastig besluit is, kan het helpen om voorafgaand aan de behandeling al te bedenken hoe jij dit een plekje wil gaan geven. Soms kan een bepaald ritueel (een brief schrijven, een kaarsje branden, een plek opzoeken of maken in de natuur) je hierbij helpen.

Als je het prettig vindt, kunnen we je na de behandeling bellen. Soms helpt het om je vragen te kunnen stellen of te vertellen hoe je het hebt ervaren. Ook als je je goed voelt. Je kunt ook in de kliniek langskomen om met ons te praten over je gevoelens. Dat kan ook als je achter je besluit staat maar er gewoon nog over wil praten.

Misschien vind je het prettig om hulp te krijgen van iemand anders dan van ons. Wij verwijzen dan vaak naar het FIOM: een onafhankelijke organisatie die gespecialiseerd is in begeleiden bij ongeplande zwangerschappen. Zij hebben een online begeleidingstraject. Ook kan het helpen verhalen te lezen van mensen in dezelfde situatie, jouw verhaal (anoniem) te delen of contact te hebben met anderen die hetzelfde hebben meegemaakt. Via de FIOM website kan je in contact komen met lotgenoten.

Je mag altijd de echo-foto meenemen. Als je dit voorafgaand aan de behandeling niet hebt aangegeven, kun je ons bellen om de echo-foto alsnog te krijgen. Deze bewaren wij in jouw dossier. Sommigen willen de vruchtzak of het vruchtje na de abortus mee naar huis nemen om in hun tuin te begraven. Dit mag ook. Geef dit dan voorafgaand aan de behandeling aan.