Nee, je bent direct weer vruchtbaar na een abortus. Abortus is één van de veiligste medische behandelingen die er zijn, als deze maar legaal en onder medisch toezicht wordt uitgevoerd. Er wordt veel onzin over abortus met name online verspreid door organisaties die tegen abortus zijn. Twijfel je over de juistheid van informatie die je (online) gelezen of gehoord hebt, kan je ons altijd bellen voor meer uitleg.
Beide behandelingen zijn heel veilig en effectief, echter ze verschillen in de voor- en nadelen. Twijfel je over welke behandeling het beste bij jou situatie past? Je mag ons altijd bellen: 020-7871377
Ook vind je op onze site onder het kopje ‘behandelingen’ meer uitleg over beide abortusmethoden.
Ja, je kunt ons zelf bellen voor een afspraak: 020-7871377
Er is veel onderzoek gedaan naar de ontwikkeling van psychische klachten na abortus: daartussen blijkt gelukkig geen aantoonbare relatie te zijn. Vaak zijn er gemengde gevoelens en meestal overheerst een gevoel van opluchting.
Het kan een life-event zijn: dat betekent dat de ervaring voor sommigen een plekje moet krijgen. En het kan je wellicht uit balans brengen. Het kan soms helpen erover te praten met bekenden of professionals voor- of na de behandeling. Kijk ook bij ons kopje nazorg op de website. Wij kunnen je eventueel ook doorverwijzen naar professionals, die je goed kunnen begeleiden in jouw proces.
Alle vormen van anticonceptie hebben voor- en nadelen. Het belangrijkste is dat jij een vorm kiest die goed bij jou past. Het moet medisch gezien bij jou passen, maar de betrouwbaarheid van het middel is misschien voor jou ook belangrijk. Of misschien vind je de voorspelbaarheid van je menstruatie juist prettig om te weten. Wij kunnen je voorlichten over de verschillende vormen en je adviseren in je keuze. Je kunt je ook alvast inlezen op de website www.anticonceptie.nl, daar vind je ook een keuzehulp.
Nee. Als je ouder dan 12 bent en het duidelijk is dat je weloverwogen jouw besluit hebt genomen, hebben wij geen toestemming van jouw ouders of voogd nodig.* Wij zullen daarnaast nooit zonder jouw toestemming contact opnemen met je ouders, voogd, school of huisarts. We raden je wel aan om iemand die je vertrouwt op de hoogte te brengen dat je een abortus wilt, zodat je er niet helemaal alleen voor staat.
* Bij jongeren van 12 tot 16 jaar is de toestemming van de ouders/voogden en van de jongere zelf vereist. In twee uitzonderingsgevallen is de toestemming van alleen de jongere voldoende.
In deze 2 gevallen dient de arts de ouders/voogden in beginsel wel te informeren, maar het goed hulpverlenerschap kan met zich meebrengen dat zij over de behandeling niet worden geïnformeerd. Dit kan het geval zijn als de gezondheid of de veiligheid van de jongere in gevaar zou komen als de arts de ouders/voogden wel zou inlichten, bijvoorbeeld omdat de jongere dan van behandeling zou afzien. Ook dient de jongere zelf naar zijn/haar bevattingsvermogen te worden geïnformeerd over de behandeling. Jongeren vanaf 16 jaar beslissen zelfstandig en hebben een zelfstandig recht op informatie.
Nee. Het is jouw lichaam, jouw keuze. Als jij redenen hebt om degene van wie je zwanger bent niet te willen vertellen dat jij zwanger bent of een abortus wil ondergaan, is dat jouw eigen besluit. Wij hebben geheimhoudingsplicht en zullen nooit informatie over jou doorgeven aan anderen zonder jouw uitdrukkelijke toestemming.
Ieder lichaam werkt anders. Sommigen hebben bijna geen pijn van de abortus en voor anderen is het wel vervelend. Het is niet altijd goed te voorspellen hoe jouw lichaam reageert. Bij een behandeling in de kliniek kunnen wij je sterke pijnstillers geven die vaak goed werken. Wanneer je de abortuspil hebt gebruikt en je dus niet in de kliniek bent, kun je zelf goede pijnstillers gebruiken, zoals Aleve feminax, naproxen, diclofenac of ibuprofen.
De abortuspil is heel veilig en effectief. Het is gelukkig zeldzaam dat de behandeling niet lukt en de zwangerschap toch doorgroeit. Mocht je na het gebruik van de abortuspil helemaal geen buikpijn of bloedverlies krijgen, bel dan de kliniek, misschien heb je meer medicijnen nodig. Er is een kleine kans dat de zwangerschap wel stopt, maar er een klein restje achterblijft in de baarmoeder, waardoor je kramp en bloedverlies blijft houden. Vaak komt dit restje vanzelf naar buiten in de weken na de abortuspil. Maar soms is er meer medicatie nodig. In een uiterst geval is het noodzakelijk om een instrumentele abortus uit te voeren. De nacontrole is belangrijk, dit bespreken we met je in de kliniek.
Dat ligt eraan of je 1 pil bent vergeten of meerdere, welke pil je gebruikt en in welke week je zit. Vaak zit er een bijsluiter bij de pil waar deze informatie op staat. Bij twijfel mag je ons altijd bellen. Zit het je toch niet lekker? De morning-afterpil Levenorgestrel kun je innemen tot 72 uur (3 dagen) na de onveilige seks. De morning-afterpil EllaOne tot 120 uur (5 dagen). Ze werken helaas niet altijd en soms word je toch nog zwanger.
Betrouwbaarder dan de morning-after pil is het morning-after spiraal. Deze kun je ook bij ons in de kliniek laten plaatsen. Dit is een koperspiraal dat je tot 120 uur (5 dagen) na onveilige seks kan laten plaatsen. Je kunt vervolgens het spiraal nog 5 tot 10 jaar laten zitten omdat het je dan beschermt tegen zwangerschap, of je kunt het laten verwijderen als je ongesteld bent geworden.
Bel ons voor een afspraak voor het plaatsen van een noodspiraal: 020-787 13 77.
De morning-afterpil Levenorgestrel kun je innemen tot 72 uur (3 dagen) na de onveilige seks. De morning-afterpil EllaOne tot 120 uur (5 dagen). Ze werken helaas niet altijd en soms word je toch nog zwanger.
Betrouwbaarder dan de morning-after pil is het morning-after spiraal. Deze kun je ook bij ons in de kliniek laten plaatsen. Dit is een gewoon koperspiraal dat je tot 120 uur (5 dagen) na onveilige seks kan laten plaatsen. Je kunt vervolgens het spiraal nog 5 tot 10 jaar laten zitten omdat het je dan beschermt tegen zwangerschap, of je kunt het laten verwijderen als je ongesteld bent geworden.
Bel ons voor een afspraak voor het plaatsen van een noodspiraal: 020-787 13 77.
Mogelijk heb je ook een SOA risico gelopen. Dan is het aan te raden om ook een SOA test te doen. Hiervoor kun je ook bij ons terecht: 020-787 13 77. Dit kan ook via je huisarts of de GGD.
Wij adviseren meestal de dag zelf even rustig aan te doen. De meesten kunnen de dag na de abortus weer werken. Wij adviseren wel om 2 weken geen tampons te gebruiken, niet te zwemmen of in bad te gaan en geen seks te hebben. Houd hier rekening mee. Heb je fysiek zwaar werk, dan kan je wat buikkramp ontwikkelen tijdens inspanning. Je mag hier gerust een pijnstiller voor nemen.
Je mag altijd langskomen voor alleen een gesprek en een echo. Je kunt ook met een professional praten over je twijfels. Wij verwijzen vaak naar het FIOM: zij zijn gespecialiseerd in keuzehulp bij ongewenste zwangerschap. Er zijn helaas ook organisaties die beweren hulp bij ongeplande/ongewenste zwangerschap te geven die eigenlijk tegen abortus zijn. Zij geven soms medisch onjuiste informatie of kunnen op jouw schuldgevoel inpraten. Hier voelen veel mensen zich niet goed geholpen. Mocht je advies willen over waar je terecht kan, bel ons dan voor meer informatie.
We adviseren je sowieso hulp te zoeken zodat je er niet alleen voor staat. Dit kan via je huisarts of via centrum voor seksueel geweld. Overweeg of je aangifte wil doen bij de politie. Als jij besluit dat je de zwangerschap wil afbreken, kan soms het zwangerschapsweefsel gebruikt worden als bewijs in een rechtzaak. Hiervoor moet je echter wel eerst aangifte hebben gedaan. Het weefsel wordt dan onderzocht in het forensisch instituut.
Geef dit aan. Wij kunnen alleen een abortus bij je uitvoeren als je dit zelf wil. Daarom willen we je ook altijd alleen spreken voorafgaand aan de behandeling. Voel jij je niet veilig. Geef dit dan aan: wij kunnen je verder helpen om een veilige situatie te creëren. Kijk meer hulp ook op de website van Veilig Thuis.
De vruchtzak/het vruchtje (afhankelijk van hoe ver je zwanger bent) wordt altijd nagekeken. Dit gebeurt om te kijken of er geen bijzonderheden zijn en of de abortus compleet is. Je mag dit zien als je dat wil, maar dat hoeft natuurlijk niet. Sommige mensen willen het graag mee naar huis nemen om te begraven in hun tuin, dit mag natuurlijk ook. Geef dit van tevoren aan, dan kunnen wij het voor je bewaren. Het materiaal dat niet wordt meegenomen, wordt opgehaald en gecremeerd door een speciaal bedrijf.
Nee, betaling gaat niet via de verzekering en je krijgt dus ook geen afschrift hiervan per post thuis gestuurd.
Een roesje is wat lichter dan narcose: je blijft zelf ademen en hoeft dus niet te worden geïntubeerd. Je wordt na een roesje ook weer sneller goed wakker en hebt er vaak minder last van na afloop. De meeste mensen vinden het roesje een prettig gevoel en je merkt niets van de behandeling. Bij ernstig overgewicht, sommige ziektes, allergieën of medicijnen is het niet veilig om een roesje te geven, dus dat gaat altijd in overleg met de arts in de kliniek.
Contact
Kliniek Epione
Centrum voor Seksuele Gezondheid
Paasheuvelweg 25
1105 BP Amsterdam
Tel: 020 787 13 77
Mail: info@kliniekepione.nl
Openingstijden
Maandag | 8:30 – 17:00 uur |
Dinsdag | 8:30 – 17:00 uur |
Woensdag | 8:30 – 17:00 uur |
Donderdag | 8:30 – 17:00 uur |
Vrijdag | 8:30 – 17:00 uur |
Sitemap
Fotografie: stockbeeld, geposeerd door modellen.